Röde Hanen - Stockholm

Stockholms Brandförsvars historia

Evenemang/reseberättelser

 

 

Evenemang under 2017

Studiebesök en dag i juni hos Joachim Carlsund vid "Stadsberga brandkår"

Förstoringsbara bilder. Foto:Urban Duhrin

Denna bild förstoringsbar, klicka på bilden

    

   

   

Gärdesloppet 21 maj 2017 

(förstoringsbara bilder)

   

Bilder från Gärdesloppet i Stockholm 21 maj 2017 (Klicka på bilderna för bildspel)

Foto: Tom Setterwall

     

 

Hederssamt uppdrag - inbjudan till Brittiska ambassaden den 9 juni 2016

 

Mr Greger Persson and Mrs Elisabeth of England

Det var drottningens 90:e födelsedag

Snyggt och pråpert skall det vara vid ambassad besök

   

 

 Juni 2016

Körning av brudpar i vår fina A6:a från 1931

Idag skall Sören och jag (Ronny Lejon) köra ett brudpar från Östra Ryds kyrka till en hembygdsgård i Åkersberga.

Dagen börjar med lite duggregn. När vi närmar oss kyrkan skiner solen. Men när brudparet kommer ut ut kyrkan öppnar sig himlen och det spöregnar. Som tur var hade vi tagit med flera paraplyer.

Brudgummen är son till Kjell-Erik Johansson (314 pi). Brudgummen jobbar också som brandman på Åkersberga stationen.

Resan till kyrkan gick bra och vi klarade oss från mera regn. Men det var lite kallt. Bruden var höggravid och nedkomsten skulle vara om ca 2 veckor.

Regn på brudparet betyder lycka, sägs det.

Text: Ronny Lejon

 

   
Veteranbrandbilsrally i Trollhättan 2016

Av Ronny Lejon

 

Torsdag 5 maj

Vi träffades i berget vid Hägersten kl 0800 för att göra oss iordning för avfärd. Lastade på A6:an på släpet som dras av kranbil 16. Befälsbil 102 kör vi på lastväxlarflak som vi fått låna av ÅG.Vi har även fått låna en VW buss av ÅG som vi har som persontransportbil. Färden går på E4/E20 ner till Södertälje där vi viker av och fortsätter på E 20. Första stoppet blir vid Mariefred där vi äter lunch. Nu bär det av igen och nästa stopp för en bensträckare och fikapaus blir vid Lidköping. Nu är det bara ca: mil kvar till Trollhättan. Vi kommer fram vid 17-tiden och kör in till brandstationen som ligger i utkanten av stan. Greger anmäler vår ankomst och vi blir bjudna på mackor och fika. Efter fikat blir vi guidade till ett ställe där våra bilar ska stå när vi inte använder dom. Ett låst område med bevakning. Nu åker vi till vandrarhemmet där vi ska bo under vår vistelse i Trollhättan. När vi är klara går vi ner på stan och äter en sen middag.

Fredag 6 maj

Vi alla vaknar runt kl 0630 och frukosten är kl 8 så några av oss tar en tidig morgonpromenad ner och tittar på stan och kanalen som rinner tvärs igenom.Efter frukosten åker vi till bilarna och sätter på våra rallyplåtar som varje bil har under rallyt.Lunch på stan kl 12 och efter det är det besök på SAAB museet för en del och andra tittar på kraftstationen. För kl 1530 öppnas dammluckorna bara för oss som kommer från räddningstjänsten för att då få se hur mycket vatten det kommer forsande. 300 000 liter vatten i sekunden är volymen.Senare på eftermiddagen/kväll är det grillafton i folkets park och Brandhistoriska Sällskapet har årsmöte. Vi fick grillade hamburgare och korv med dricka till. Gott och trevligt.

Lördag 7 maj

Upp kl 600 och frukost kl 7. För idag ska vi åka på rally. Samling kl 815 vid Brandstationen, sterten går kl 9. Nu kör vi söderut mot Upphärad där det är fika på Höljebacken. Där har en kille med namn Putt Fredriksson byggt ett brandkårsmuseum. Han har släckbil, stegbil, ambulans i sitt museum. Han har byggt inredningen i huset i 50-tals stil. Mycket sevärt. Vi åker vidare och nu styr vi kosan mot Folkets park där det blir lunch. Efter lunchen åker vi mot Trollhättans centrum och Drottningtorget. Varje bil blir presenterad för de samlade Trollhätteborna som intresserade titta på fordonen. Därefter ca 1,5 timmar avslutas det hela och vi åker mot uppställningsplatsen för våra fordon.På kvällen är det en bankett i folkets hus, Kulturhuset med god mat och dryck samt prisutdelning med underhållning av ett bra band som spelar.

Söndag 8 maj

Upp igen kl 0600 samt frukost kl 7. Nu åker vi tillbaka mot Stockholm. Vi kommer iväg vid kl 9 och Greger tar täten med kranbilen och släpet där A6:an står. Vi styr kosan mot Mariefred och allt går bra. Vi skall tanka och äta lunch i Arboga. När Greger kommer fram till macken i Arboga och vi tankat och skall flytta bilarna, startar inte kranbilen. Det visar sig att vi fått generatorfel på bilen. Men allt fixar sig. Vi ger starthjälp från lastväxlarbilen och så fortsätter vi mot Stockholm där vi landar vid 16 tiden.

 

Vi som var med var: Greger, Nalle, Nyman, Fagerberg, Hjelmberg, Sören, Hjerpe, Jesper, Ludde, Kjelle Söderlund och jag då kåsören Ronny

 

Veteranbrandbilsrallyt på Åland 2015 

av Ronny Lejon

 

Gärdesloppet 22 maj 2016 

Foto: Urban Duhrin

Här en liten reseberättelse om Gärdesloppsdagen av Ronny Lejon

Alla samlades vid veterangaraget i Hägersten klockan 8 på morgonen för att göra oss i ordning för vårt deltagande i loppet på Djurgården/Biskopsudden. Resan började med att vi åkte till Västberga för att tanka våra fina fordon. Därefter bar det iväg till Djurgården. Ludde körde A6:an. Sören tog hand om kranbilen A 36 och Jesper bil 102 som var med för första gången. När vi fram till Biskopsudden var Fimpen redan där med Tidaholmaren från Täby. Klockan 1030 gick starten för en tur på Stockholms gator. den turen tog ca en timme. Tillbaka till Biskopsudden och efter uppställning av fordonen började vi dela ut plastbrandhjälmar och reflexer samt en tidning till barnen. Brandchefen Tom Setterwall kom förbi och hälsade på. dagen avlöpte fint och vi åkte hem vid kl 1500. Vi som var där var: Greger, Nalle, Hjelmberg, Sören, Ludde, Jesper, Fimpen, Hjerpe och Ronny. Dvs den sistnämnde stod för det här kåseriet.

Många var besökarna på ängen vid Biskopsudden

Karavanen med brandfordon sett från Kjelle Söderlunds Scania

Många fotografer fanns utmed kortegevägen

 

Gärdesloppet 2015

(Förstoringsbara bilder)

    
     
  Foto: Urban Duhrin och Greger Persson 
   

 

 

 

 

 
 
Röde Hanen Stockholm www.rodehanenstockholm.n.nu